• HomeHome         
  • Psihologie la ziPsihologie  
  • Curiozitati la ziCuriozitati 
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •         

Cum se deviruseaza un calculator



    Escrocii sunt de obicei oameni destepti. Pe internet au posibilitatea sa-si testeze o mare parte din 'inventiile' lor diabolice.
In ultimul timp isi face, tot mai mult, prezenta un virus care in urma unei dorinte de a viziona un videoclip (sunt vizate in special cele de pe site-urile erotice), el se instaleaza in calculatorul tau odata cu aparitia unui pop-up. In primul rand provoaca o restartare a sistemului, apoi imediat dupa reincarcarea Windows-ului iti apare pe ecran o imagine mesaj. Orice acces sau alta comanda asupra PC-ului iti este blocata de aceasta. In mesaj ti se spune ca ai fost amendat pentru o anumita infractiune, si pentru deblocarea calculatorului trebuie sa platesti amenda, deschizant un depozit bancar cu o anumita suma de bani. Si bineinteles numarul contului sa-i fie transmis escrocului. Ba chiar iti acorda un termen limitata, prin pornirea unui cronometru pe desktop.
Sunt doua solutii de devirusare: Sa schimbi Windows-ul (prin formatare se distruge orice virus dar pierzi toate datele de pe PC) iar a doua metoda (proprie pe care am aplicat-o, caci am patit-o si eu !) v-o prezint mai jos :
  • Se scoate hard disk-ul si ca 'slave' se introduce in alt calculator. Odata ce i se indentifica prezenta aici ca disk driver (de obicei disk E sau D) i se 'trage' o scanare totala antivirus (la mine programul antivirus nu a gasit nimic, dar e bine sa se faca preventiv !)
  • Se face setarea la calculatorul gazda 'Control Panel' se selecteaza 'Folder Options' / 'Viev' /'Show hidden files and folders' - Se cauta in disk-ul virusat 'Documents and Settings' / 'User' / 'Aplication Data' si toate folderele, imaginile,  programele, create la data infectarii calculatorului (de asta e bine sa retineti ziua, chiar ora, cand a fost virusat) se sterg. Deasemenea se sterg si alte programe cu nume ciudate gen 'amestecatura de cifre cu numere' ( eu personal am dat de asa ceva cu o capacitate de 80 de Mbit). Se cauta si alte programe ascunse pe hard disk, facandu-se o 'stergere de urme' (In 'Sistem Volume Informaion' si 'Recycle Bin' - unii virusi figureaza ca stersi, de asta programele antivirusi nu-i depisteaza !) 
  • Intre timp se scot si memoriile RAM de pe placa de baza si se tin afara cateva minute (se pare ca 'germenele' virusului se stocheaza aici. Deasemenea se scoate si bateria BIOS-ului. 
La mine, asta a functionat, in afara distrugerii browser-ului cu care am contactat virusul (Safari) altceva n-am pierdut din datele stocate pe calculator.
Daca operatiile de mai sus sunt facute bine aveti sansa sa scapati de virusul respectiv, daca nu aplicati metoda schimbarii Windows-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu